COVID-19LETA18 апр.

Covid-19 ietekme ir atšķirīga dažādos lauksaimniecības sektoros

Covid-19 ietekme ir atšķirīga dažādos lauksaimniecības sektoros, intervijā pastāstīja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Viņa skaidroja, ka principā nav nevienas nozares un cilvēka, uz kuru Covid-19 pandēmija nebūtu atstājusi iespaidu, taču, ja salīdzina ar citām nozarēm, tad Covid-19 tiešā ietekme ir mazāka lauksaimniecības un pārtikas ražošanas nozarēs. "Taču vienkārši nav, un Covid-19 ietekme ir atšķirīga dažādos lauksaimniecības sektoros," sacīja Gulbe.

Viņa arī minēja, ka pelnīts gandarījums ir graudu nozarei, kur pagājušajā gadā bija gan laba raža un arī graudu cena tika piedāvāta laba. Savukārt piena un gaļas ražotājiem ir gājis nevienmērīgi.

Gulbe norādīja, ka piena nozarei kopumā veicies labāk, jo pērn eksporta rādītāji bija ļoti labi, turklāt eksportēts ir vairāk nekā iepriekš. Vienlaikus bija arī uzņēmumi, kuri orientējās strādāt sabiedriskās ēdināšanas sektoram un skolas piena programmai, un tiem klājās daudz grūtāk.

"Gaļas ražotājiem pagājušajā gadā klājās sliktāk, īpaši cūkkopības nozarei," atzina LTVC vadītāja. Viņa pauda, ka gads sākās labi, bet gada nobeigumā cūkas jau tika pārdotas ar līdz 40 eiro zaudējumiem par katru. Pēc Gulbes skaidrotā, tas bija saistīts ar Ķīnas un Vācijas attiecībām, kur Ķīna ir lielākā pārtikas importētāja, un tas, kas notiek Ķīnā, ietekmē visu pasaules tirgu. Vienlaikus cūkgaļas eksportu ietekmēja arī Āfrikas cūku mēris un strādnieku saslimšanas gadījumi ar Covid-19 kautuvēs.

Tāpat Gulbe norādīja, ka dārzeņu audzētājus ietekmēja HoReCa segmenta slēgšana, kā arī skolām augļu un dārzeņu piegāde vairs nebija vajadzīga. Turklāt, kā minēja LTVC vadītāja, kopumā cenas dārzeņiem un augļiem bija sliktas.

"Problēmas dārzeņu audzēšanas nozarē bija arī, piemēram, kad no Krievijas Igaunijā tika ievesti gurķi, diezgan lielos apjomos - 60 tonnas nedēļā. Baidījāmies, ka tie varētu ienākt arī Latvijā, bet tā nenotika," komentēja Gulbe.

Vienlaikus viņa atzina, ka zivrūpnieki ļoti baidās no Covid-19, jo, ja vīruss nonāk uzņēmumā, tad cehi apstājas. Tāpat bažas vērojamas cūkkopības nozarē. "Es teiktu, ka psiholoģiskais spiediens uz nozari ir ļoti liels - kas notiks, ja… Tas bija un ir ļoti smagi," piebilda Gulbe.

Tāpat viņa sacīja, ka ļoti liela sāpe pārtikas ražotājiem ir gausais vakcinācijas process, kas ietekmē uzņēmumu dalību izstādēs, kas, savukārt, sekmēs to, ka  uzņēmumu menedžeri nevarēs ar portfeli doties pie iepircējiem prezentēt savus produktus.

"Vakcīnu trūkums mūs atsitīs atpakaļ, salīdzinot ar pārējo Eiropu," sacīja LTVC vadītāja.